"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

4 sätt att ta hand om dina ullkläder

|10/02, 2022

4 sätt att ta hand om dina ullkläder

Ull är ett fantastiskt naturmaterial som både andas och hanterar fukt på ett bra sätt, och passar därför utmärkt som underställ för vinterns träningspass. Många har dock uppfattningen att ull är svårt att ta hand om. Historier om plagg som krympt till barnstorlek eller blivit hårda som sten kan låta avskräckande, men är lätta att undvika. Genom att följa råden nedan kan du tvätta dina ullkläder utan oro!

1. Vädra ditt ullplagg

I första hand bör du alltid vädra ditt ullplagg. Ullens självrenande och antibakteriella egenskaper gör att en vädring många gånger är tillräckligt för en uppfräschning. Beroende på hur ofta ullkläderna används kan det därför gå ett antal veckor innan de är i behov av att tvättas.

2. Tvätta ullkläderna med ulltvättmedel

När det är dags att tvätta är det väldigt viktigt att använda rätt typ av tvättmedel. Ett traditionellt tvättmedel använder sig av enzymer för att bryta ned proteiner, fett och smuts. När ullplagg tvättas i ett sådant tvättmedel förstörs därför ullens fibrer som till stor del utgörs av proteiner och fett. 

Med ett tvättmedel speciellt framtaget för ulltvätt kan du vara säker på att ditt plagg tvättas på ett skonsamt sätt som bevarar alla ullens goda egenskaper. VÄN Ulltvättmedel består av vårdande aloe vera och veteprotein som mjukgör, vilket håller dina ullkläder i gott skick i många år framöver.

3. Tvätta skonsamt med lägre temperatur

Generellt sett ska ullkläderna tvättas på en lägre temperatur, och allra helst med ett ullprogram. Vill du vara extra skonsam mot plagget rekommenderas även att använda en tvättpåse. Tvättpåsen gör att ullkläderna inte snurrar direkt mot tvättmaskinens trumma och minskar därmed risken för slitage. 

Varje enskilt plagg kan ha specifika tvättråd som självklart ska följas för bästa resultat. Är det ett extra känsligt ullplagg kan exempelvis handtvätt vara nödvändigt.

4. Torka ull på en plan yta

För att säkerställa att ditt ullplagg behåller formen bör det torka på en plan yta. Om ullplagget får hänga när det är blött är det stor risk att det töjs ut och får en annorlunda passform. När du torkar plagget måste du därför placera det i den form och storlek som du vill ha när ullen har torkat.

Stort lycka till med dina ullkläder!