"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

5 tips - Så tar du hand om dina träningskläder

|11/12, 2020

5 tips - Så tar du hand om dina träningskläder

Har dina funktionskläder börjat lukta illa trots att du tvättar dem regelbundet?
Nytvättade kläder luktar oftast gott, särskilt när du använder tvättmedel med mycket parfym, men så snart plagget kommer på kroppen och värms upp så frigörs inkapslade doftmolekyler. Plagget kan då börja lukta illa.

För att svettiga funktionskläder ska bli ordentligt fräscha efter användning krävs ett specialtvättmedel som inte kapslar in dessa doftmolekyler. Med ett väl valt tvättmedel blir svettiga plagg effektivt rena redan på låga temperaturer. Genom att även välja maskinens snabbprogram eller särskilda sporttvättprogram går det snabbt samtidigt som du skonar miljön. 

För att skapa goda förutsättningar till att få bort den otrevliga doften bör du tvätta kläderna så snart som möjligt efter träningen, eller åtminstone hänga upp plaggen så att de får torka till. Det sämsta du kan göra är att låta dem ligga kvar i väskan då bakterier lätt uppstår i fuktiga miljöer. Kläderna kommer inte bara börja lukta illa, de kan även få försämrad funktion.

Så tvättar du dina träningskläder:

  1. Sortera tvätten – Skydda plaggen och miljön lite extra genom att lägga tvätten i en tvättpåse. Det underlättar skötseln och förlänger livstiden på dina kläder. 
  2. Tvätta på låga temperaturer – För att vara lite snällare mot miljön bör du tvätta i 30-40° och använda ett kort tvättprogram. På tvättanvisningar finns det en högsta tillåtna temperatur, men oftast behövs det inte så varmt vatten för att tvätten ska bli ren. Vissa träningskläder kan till och med må sämre av för höga temperaturer.
  3. Överdosera inte tvättmedlet – Titta på anvisningen och anpassa tvättmedlet till mängden tvätt. Använder du ett snabbprogram och inte tvättar så många plagg kan du definitivt minska mängden tvättmedel.
  4. Skippa sköljmedlet – Sköljmedel kan täppa igen fibrerna som gör att plagget andas och leder bort svett. Undvik detta genom att endast använda ett bra specialtvättmedel.
  5. Undvik torktumlaren – Träningskläder tycker inte om att hamna i torktumlaren, det kan förstöra andningsfunktionen. Låt plaggen hänga på tork istället. Skonsamt både för plagget och miljön!

Spana in:

VÄN SPORTTVÄTT ett flytande specialtvättmedel för träningskläder baserat på naturliga ingredienser från växtriket. Skonsam rengöring som effektivt avlägsnar odörer och ger fräscha träningskläder.

VÄN ULLTVÄTT ett flytande tvättmedel för Ullkläder. Passar även silke, dun och andra känsliga material. Skonsam rengöring som ger fräscha plagg. Innehåller aloe vera som vårdar och veteprotein som mjukgör.

TVÄTTPÅSEN – Skona träningskläderna och miljön lite extra genom att tvätta plaggen i en tvättpåse.