"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

Abloc - Där cykeln står i centrum

|28/09, 2021

Abloc - Där cykeln står i centrum

Mattias Carlsson är en av grundarna av Abloc, en verksamhet där cykeln står i centrum, som arrangerar alltifrån läger till tävlingar och som vill bidra till att inspirera andra. Vi på VÄN tycker att Ablocs passion för träning och hälsa går väl i linje med våra värderingar och är väldigt glada att presentera dem som våra VÄN:ner! Vi har intervjuat Mattias för att få höra mer om både honom och Abloc.

Berätta lite om dig själv, vem är du? 

Jag började med tävlingscykling redan som 12-åring i Nybro CK och var aktiv tävlingscyklist fram till 2005. I början hängde jag inte alls med och fick kämpa hårt med träningen men efterhand blev det en del framgångar som ett 10-tal SM-medaljer, seger i Oslo Grand Prix, tredjeplats på Mallorca Runt och silver på de Nordiska Mästerskapen. 

Körde lopp i ett 20-tal olika länder både för svenska landslaget och för internationella proffslag. Jag ”rundade” av min lilla cykelkarriär med att starta det svenska i elitlaget Team MA Speedwear Borås CA ihop med några vänner, som blev Sveriges bästa SM-klubb år 2006. Efter min tävlingskarriär har jag bland annat arbetat som produktchef för Craft i 12 år, där jag utvecklade kläder med några av världens bästa och mest framgångsrika cyklister.

Hur kom idén om Abloc till och vad är det ni gör?

Jag har alltid gillat naturen, gemenskapen och utmaningar. Får en stor tillfredsställelse av att inspirera folk att röra på sig och det är grunden till det som vi gör i Abloc.

Det började med att jag och min kompis Erik gjorde ett litet cykelläger för några nära kompisar våren 2008 och sen ville deras kompisar vara med gången därpå och sen var det igång.

I Abloc gillar vi att utforska det aktiva livet nära naturen i kraften av ett sportsligt utövande, individuellt och tillsammans med vänner. Vi drivs av att skapa förutsättningar och händelser som inspirerar och möjliggör till ett aktivare liv.

Idag är vi flera stycken som jobbar i företaget Abloc som vi var några vänner som startade officiellt 2015. Vi arrangerar olika typer av cykelevent såsom läger, guidade äventyr och tävlingar. Team Mustasch är ett exempel på initiativ av Abloc, som också jobbar med byggnation av mtb-banor, coachning och destinationsutveckling i hela landet.

Vad gör cykling till den bästa träningsformen, enligt dig? 

För mig är cykling en fantastisk träningsform då den är skonsam mot kroppen och man hinner se mycket i naturen. Den går att utföra både själv och i grupp som jag personligen tycker är den allra bäst formen. Det går att variera så mycket, olika typer av cykling som landsväg, grus och mountainbike. Finns alltid nya platser att upptäcka och rundor att leta fram som jag brinner mycket för.

Vilka är dina tre bästa cykeltips?

Mina bästa cykeltips är börja med att justera in en bra cykelposition för att få ut kraften och minimera skador, utmana och inspirera dig själv med att cykla nya rundor och gärna med nya och gamla vänner, sen är det ju viktigt med energi för att orka cykla så fika och afterbike är en viktig del av upplevelsen.

Har du någon favoritprodukt ur vårt sortiment?

VÄN Sweden har ju många bra produkter och jag gillar skarpt att dem är skonsamma både mot användaren och naturen. Om jag bara får välja en favoritprodukt så blir det VÄN Sporttvätt som är smidig att ha med sig inte minst på läger när man enkelt behöver tvätta kläderna mellan passen.