"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

Elna Dahlstrand - Cykel och hållbarhet

|19/09, 2022

Elna Dahlstrand - Cykel och hållbarhet

Elna Dahlstrand är en profil inom träning, cykel och hållbarhet som också blivit en ny VÄN. Vi ställt några frågor till Elna och även fått hennes bästa tips för att bli en bra cyklist och skapa en mer hållbar livsstil.

Berätta om dig själv, vem är du?

Jag har hållit på med cykel så länge nu att det liksom är inpräntat i mitt DNA, jag är cyklist. Och allra mest är jag MTB-cyklist, jag älskar verkligen all form av stigcykling och om jag får tillfälle tävlar jag gärna i XC. 

Jag har också förmånen att jobba med cyklingen - som teknik-coach på MTB, via bloggen, mitt instagramkonto och de träningsläger jag arrangerar i mitt företag Cykellycka. 

Jag jobbar även med kommunikation och content med fokus på outdoor och platser. Sedan är jag mamma till en sprudlande femåring som också älskar att cykla. Hon och jag och min sambo bor i ett gammalt hus på landet utanför Gränna och vi trivs bäst när vi får hänga utomhus.

Du är ju en stark profil inom både träning och hållbarhet. Har du några tips för hur man på bästa sätt kombinerar de två?

Det kan ju vara lite utmanande att hålla på med en prylsport och samtidigt förespråka hållbarhet men det finns mycket att göra. Jag väljer alltid mina samarbetsparters noga - det ska finnas hållbarhetstänk och möjlighet för mig att påverka och helst vill jag ju att de varumärken jag samarbetar med ska vara så nära mig som möjligt geografiskt. 

Här är fem smarta hållbarhetstips och JA - det gör skillnad att vi alla gör så många små saker vi kan på temat hållbarhet:

  1. Tänk på hur du reser! Samåk till tävlingar och motionslopp, flyg inte utomlands för att träna eller tävla. Sverige är en fantastisk träningsdestination året om. 
  2. Vårda prylarna så att de håller länge. Tvätta bara kläder när det behövs, vårda alltid materialet efter träningspass, slit dina träningskläder länge. 
  3. Köp gärna begagnat eller handla prylar lokalt. 
  4. Duscha inte så himla länge (den här tycker jag är svår, jag älskar att duscha och får påminna mig själv ofta!) Och på tal om dusch - eftersom det är ni som frågar så är ju schampotvål ett givet hållbarhetstips. Mindre förpackning, mindre vätska, räcker länge, snälla ingredienser. Älskar produkter som gör det enklare att agera hållbart.
  5. Det går åt mycket energi när man tränar. Ät bra mat, välj gärna närproducerat och alltid, alltid svenskt kött. 

Vad är det bästa med att cykla?

Oj! Det är så mycket som är bra. Människorna man träffar, utmaningarna i kombinationen med naturupplevelsen. Jag älskar att konditionsträna och jag älskar att göra det utomhus - cyklingen erbjuder så många härliga möjligheter. 

Jag gillar också hur min cykelsäsong sträcker sig över hela året men varierar, om vintern kör jag gravel ute och Zwift inne, om vår, sommar och höst MTB och så blir det oftast lite landsvägscykling också. Tittar man på MTB-cyklingen älskar jag att det är en så galet fin mix av teknisk utmaning och mer lättcyklade partier beroende på hur man lägge upp det.

För den som vill börja cykla mer regelbundet, vilka är dina bästa tips eller knep?

Ta en cykel, vilken som helst - och cykla på den. Du måste inte ha värstinggrejer för att det ska gå att hålla på. Blanda korta och långa pass, lugna och hårda - det behöver inte heller alltid ta så mycket tid i anspråk. Och gå med i en klubb för att hitta kompisar att köra hoj tillsammans med.

Har du någon favoritprodukt från vårt sortiment?

Jag är lite extra förtjust i hårdtvålarna till håret, ansiktstvålen och raktvålen

Foton: Elna Dahlstrand och Eskil Laago.