"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

En lite vänligare DEO

|16/01, 2019

En lite vänligare DEO

Antiperspiranta deodoranter som verkar för att du ska svettas mindre låter kanske bra, men visste du att de flesta vanliga deos innehåller den omdebatterade ingrediensen aluminiumklorid? Aluminiumklorid är det aktiva ämnet i antiperspiranter som verkar genom att täppa till svettkörtlarna och hindra svetten att ta sig ut på huden. Men vad händer egentligen när vi försöker blockera kroppens egna reningssystem?

Bra att svettas
Att svettas är både helt naturligt och hälsosamt. Genom att svettas reglerar du kroppstemperaturen vid varm omgivning eller fysisk aktivitet. Dessutom är det ett sätt för kroppen att göra sig av med slaggprodukter och gifter. Att svettas är alltså en mycket viktig funktion för kroppen. Kroppen avger alltifrån en halvliter till hela fyra liter svett per dygn – naturligtvis helt individuellt och beroende på omständigheterna.

Hälsorisk med antiperspiranter?
Täpps svettkörtlarna i armhålan igen finns det istället risk att svetten letar sig ut på andra ställen på kroppen. Följden kan till och med bli att kroppen reagerar med att svettas mer om den hindras från att arbeta som den ska. Ett annat problem med att blockera svettkörtlarna är att svetten istället riskerar att ansamlas i huden. Detta kan leda till inflammationer i de tilltäppta porerna, med eksem, klåda och utslag som följd. Särskilt nyrakad eller skadad hud löper risk att drabbas.

Det finns ytterligare misstankar om hälsorisker vid användande av en deodorant med aluminiumklorid. Vissa studier har pekat på att aluminiumklorid skulle kunna absorberas och ansamlas i huden och sedan orsaka förändringar i bröstcellernas östrogenreceptorer. Andra studier har undersökt eventuell koppling med Alzheimers. Man har dock inte kunnat bevisa dessa samband.

Ett naturligt alternativ
Dessa misstankar gör att vi på VÄN tycker det är onödigt att utsätta våra kroppar för risker när det finns alternativ som är snällare och samtidigt effektiva. Att blockera svettkörtlarna är faktiskt inte det enda alternativet för att motverka svettdoft. 

Det är inte svetten i sig som luktar illa – doften uppstår först när bakterier börjar bryta ned svetten och bilda avfallsämnen. VÄN's deodoranter motverkar istället svettdoft genom naturliga salter som effektivt hindrar doftämnen från att uppstå. Våra deos är milt parfymerade och de parfymer vi använder är fria från ftalater, fria från EU's 26 deklarationspliktiga doftämnen samt innehåller inga substanser med animaliskt ursprung. Därtill innehåller deodoranten vårdande aloe vera, som är extra bra på rakad och skadad hud. Som vanligt är ingredienserna noggrant utvalda för att skona vår miljö.

VÄN Deo & VÄN Sportdeo - två vänligare deo!