"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

Ett äventyr till Hawaii - Ironman World Championship

|17/11, 2022

Ett äventyr till Hawaii - Ironman World Championship

Anders och Carina Hinn gjorde det som de själva inte trodde var möjligt, de båda kvalade in till Ironman World Championship 2022 i Hawaii. Endast sex veckor innan starten i Kailua-Kona fick de veta att deras respektive resultat på Ironman Kalmar gav dem möjligheten att få uppleva ett världsmästerskap i Ironman tillsammans.

- Att en kvalar till Hawaii är ju häftigt i sig, men att både jag och Carina gör det samma år är ju egentligen helt osannolikt, säger Anders. 

Veckorna innan start fick de helt plötsligt ligga i hårdträning igen. Efter loppet i Kalmar blev det bara en veckas vila innan det var dags att förbereda sig inför Hawaii. Den största skillnaden var att de nu hade hunnit börja jobba efter sommaren och det blev därmed mycket pussel för att få ihop vardagen med både familjeliv och att träna som en elitidrottare.

- Vi satt många timmar på cykeln i garaget för att få ihop mängdträningen. För att förbereda oss på värmen hade vi också dagar då vi cyklade med vinterkläder på oss, säger Carina och skrattar till. 

Bild: Carina Hinn / @familjenironman

Oavsett om det är ett Ironman på ingång eller inte tränar Anders och Carina ofta på morgnarna och mycket tillsammans för att få till träningen. När det passar involverar de också barnen som följer med på delar av deras distanser. De tar också tillvara på tillfällena då de ska ta sig någonstans och ser då till att kombinera transportsträckan med ett cykel- eller löppass. De båda är överens om att det handlar om att prioritera sin tid och att inte vara så kräsen med när eller hur träningen blir till.

Genom att hålla igång och ha en god grundfysik har de också kunnat öka på inför tävlingar och genomfört ett antal Ironmans i Sverige. Just Ironman i Kalmar ligger dem varmt om hjärtat.

- Jag tror aldrig att du kan hitta något som är jämförbart med Kalmar. Den publikfesten och stöttningen som du får av publiken är så enorm där. På Hawaii fick vi inte det eftersom man var på långa motorvägar ensam, säger Carina.

En otroligt hög nivå på atleter var det som utmärkte Hawaii mest enligt paret Hinn, och behovet av ett starkt pannben för att orka köra vidare utan hejarop från en stor publik. Till skillnad från Ironman i Kalmar eller Jönköping var loppet i Hawaii inte uppdelat i flera varv, så känslan av att vara på andra eller tredje varvet och veta att man närmar sig mållinjen infann sig aldrig. 

- Jag kan säga att det bara är en sak som är lika mellan att köra Ironman i Kalmar och Hawaii. Sträckan är densamma men resten skiljer sig åt, säger Anders och skrattar.

Ironman World Championship i Hawaii startade med simning två kilometer ut i havet där deltagarna vände runt en segelbåt och simmade tillbaka. Cyklingen tog sedan plats på en asfalterad och kuperad motorväg i nio mil där de sedan vände om för att cykla samma sträcka tillbaka. Till sist påbörjades löpningen inne i stan, för att sedan fortsätta ut på samma motorväg där cyklingen gjordes. Anders och Carina konstaterar att det var en otroligt tuff bana med så långa raksträckor. 

Bild: Anders Hinn / Ironman

Det extraordinära klimatet på Hawaii präglade också deras upplevelse. I den extrema hettan blev det otroligt viktigt att få i sig stora mängder vatten och energi. Anders beskriver hur avgörande varje vattenstation blev för att kunna släcka törsten och svalka av kroppen. 

- På cyklingen är det mer eller mindre motorväg med svart asfalt i 30 grader och stekande solsken. Det enda du tänker på mellan stationerna är om du har tillräckligt med vatten för att dricka och för att hälla över dig så att du kan hålla dig nedkyld, säger Anders. 

För Carina blev det till och med en fråga om att klara av loppet. Trots att hon försökt få i sig mängder av både vätska och energi under cyklingen märkte hon att kroppen reagerade under löpningen:

- Efter en mil på löpningen kände jag att jag inte hade fått i mig tillräckligt. Jag började bli lite yr och snurrig, och jag kände att jag kanske började få svårigheter att fixa det. Det var något helt nytt, att en tävling haft så brutala förutsättningar och att man pressat sig så hårt för att hamna i det läget, säger Carina. 

Med mantrat om att ta sig i mål fick Carina omvärdera hur sista delen av loppet skulle se ut för henne för att kunna ta sig till mållinjen. Om hon gick eller sprang var inte viktigt, hon skulle bara fokusera framåt. 

Bild: Carina Hinn / Ironman

Men det annorlunda klimatet medförde inte bara värmeslag och vätskebrist, det fanns också en del positiva aspekter. Simningen i Hawaii bjöd bland annat på vackra korallrev, färgglada fiskar och ett väldigt klart vatten. Naturen runt omkring beskriver de också som fantastiskt häftig.

- Det är ju verkligen en 'once in a lifetime' att göra en sådan här sak, så mitt i att försöka överleva loppet så försöker man också njuta och hitta glädjen i att vara på plats, säger både Anders och Carina. 

Anders och Carina tog sig förbi mållinjen och kan nu titulera sig som finishers av Ironman World Championship. De beskriver det som en rad lyckliga tillfälligheter som tog dem ut på detta fantastiska äventyr till Hawaii och med alla nya intryck har det varit svårt att smälta det som de har varit med om. Nu siktar de främst på återhämtning och att landa hemma i Sverige. Men de ser redan fram emot nya mål.

- Lopp motiverar ju träning, så vi har absolut saker att se fram emot, säger Anders. 

Resan till Hawaii blev också en inspiration för resten av familjen då både sonen Walter och dottern Cornelia följde med till Hawaii. Anders berättar att de köpte med sig massor av souvenirer från loppet och även blev inspirerade till att själva ställa upp i framtiden. 

- Att dem var med på resan gjorde ju att det också blev en familjeresa som vi gjorde tillsammans, vilket kändes viktigt. Det känns också häftigt att kunna skapa en framtida inspiration och motivation hos barnen, säger både Anders och Carina. 

Bild: @familjenironman / @andershinn

Anders och Carina Hinn tävlade för Colting Borssén och sponsrades även av oss på VÄN Sweden. Vi säger stort grattis till en fantastisk prestation!

Anders favorit från VÄN:

- Får man säga necessären? Den är så jäkla bra. Det är precis en sådan som jag har letat efter. 

Carinas favorit från VÄN:

- Sporttvättmedlet är verkligen super. Det var perfekt med den lilla flaskan för att ta med på flyget. Kläderna luktade ju inte jättegott efter loppet så det fanns inte en chans att vi skulle stoppa ner dem i resväskan utan att tvätta upp dem först. Efter tvätten luktade allt så himla gott!