"ADVENT4" för 20% rabatt IDAG

Tvätta dina träningskläder rätt

|2/06, 2022

Tvätta dina träningskläder rätt

Är du också trött på att dina träningskläder luktar surt fast att de är nytvättade? Det syntetiska materialet i träningskläderna samlar lätt på sig bakterier som inte ett vanligt tvättmedel rår på och kräver därför lite extra omsorg. 

I det här inlägget vägleder vi dig till hur du på bästa sätt tvättar träningskläder för lång hållbarhet och god lukt.

Häng upp träningskläderna direkt

Töm träningsväskan så fort du kommer hem. Genom att låta träningskläderna ligga fuktiga i väskan fäster sig både bakterier och doftmolekyler i plagget som framkallar dålig lukt. Långvarig fukt och bakterieväxt kan också skada fibrerna i träningskläderna och på så sätt försämra funktionen. Låt kläderna hänga fritt på ett räcke eller en tvättställning där de får möjlighet att torka upp ordentligt efter varje träningspass.

Tvätta träningskläderna med tvättpåse

För att förbereda träningskläderna bör de vändas ut och in eftersom den mesta smutsen kommer från våra egna kroppar. På så sätt slits inte heller plaggets framsida mot tvättunnan vilket kan skapa slitage. För att säkerställa en lång hållbarhet för plagget bör en tvättpåse användas som skyddar träningskläderna mot trummans hårda yta. Tvättpåsen hjälper också till att skydda plagg med dragkedjor som annars hade kunnat skada resten av tvätten. 

Använd rätt tvättmedel för träningskläder

Gällande tvättmedel är det otroligt viktigt att välja ett tvättmedel som är framtaget specifikt för träningskläder. Ett vanligt tvättmedel har egenskaper som kan täppa till fibrerna i syntetmaterialet och därmed förstärka oönskade lukter. Ett tvättmedel för träningskläder ser till att rengöra på djupet utan att påverka plaggets funktion och förlänger således livslängden för varje enskilt klädesplagg. Det är också viktigt att dosera rätt då överdosering varken ger bättre resultat, utan snarare tvärtom. En doseringsboll hjälper dig att använda lagom mängd tvättmedel och gör att du kan addera det direkt i trumman. 

Tvätta träningskläder på lägre temperaturer

När det är dags att tvätta träningskläderna rekommenderas en lägre temperatur i tvättmaskinen. Med rätt tvättmedel blir träningskläderna rena redan vid 30 grader. Vid höga temperaturer kan vissa plagg till och med bli förstörda samt få sämre funktionalitet. För att vara extra snäll mot både kläderna och miljön rekommenderar vi också att köra ett kortare tvättprogram eller ett miljöprogram om tvättmaskinen har det. 

Genom att följa råden ovan ger du dig själv och dina träningskläder en god grund för att slippa dåliga lukter och ofräscha plagg. Lycka till önskar vi på VÄN Sweden!


Är du nyfiken på tvättmedel för träningskläder?

  Tvättmedel för träningskläder. Doseringsboll för träningskläder. Tvättpåse för träningskläder.