IMG_2401

Så tar du hand om dina träningskläder

Har dina funktionskläder börjat lukta illa trots att du tvättar dem regelbundet?
Nytvättade kläder luktar oftast gott, särskilt när du använder tvättmedel med mycket parfym, men så snart plagget kommer på kroppen och värms upp så frigörs inkapslade doftmolekyler. Plagget kan då börja lukta illa.

För att svettiga funktionskläder ska bli ordentligt fräscha efter användning krävs ett specialtvättmedel som inte kapslar in dessa doftmolekyler. Med ett tvättmedel för funktionskläder blir svettiga träningskläder effektivt rena redan på låga temperaturer. Genom att välja maskinens snabbprogram eller särskilda sporttvättprogram går det snabbt samtidigt som du skonar miljön. För att enklare få bort den otrevliga doften bör du tvätta kläderna så snart som möjligt efter träningen eller åtminstone hänga upp plaggen så att de får torka till. Det sämsta du kan göra är att låta dem ligga kvar i väskan. Där kommer kläderna inte bara börja lukta illa, de kan även få försämrad funktion.

För miljöns skull bör du välja ett tvättmedel som är biologiskt nedbrytbart och fritt från fosfater, zeoliter och färgämnen. Tvätta på korta program vid så låga temperaturer som möjligt och överdosera inte! Använder du ett sporttvättmedel rengörs kläderna effektivt ändå.

Så tvättar du dina träningskläder

1. Tvätta på låga temperaturer – För att vara lite snällare mot miljön bör du tvätta i 30-40° och använda ett kort tvättprogram. På tvättanvisningar finns det en högsta tillåtna temperatur, men oftast behövs det inte så varmt vatten för att tvätten ska bli ren.

2. Överdosera inte tvättmedlet – Titta på anvisningen och anpassa tvättmedlet till mängden tvätt. Använder du ett snabbprogram och inte tvättar så många plagg kan du minska mängden tvättmedel.

3.  Skippa sköljmedlet – Sköljmedel kan täppa igen fibrerna som gör att plagget andas och leder bort svett. Det räcker med ett bra specialtvättmedel.

4. Undvik torktumlaren – Träningskläder tycker inte om att hamna i torktumlaren, det kan förstöra andningsfunktionen. Låt plaggen hänga på tork istället.

5. Låt plaggen ligga i blöt – Om plaggen luktar kraftigt så kan du testa att låta dem ligga i blöt en stund i sporttvättmedel. Tvätta sedan som vanligt, med sporttvättmedel, i maskin.